Onzichtbare beugel

Invisalign

Wil je iets laten doen aan de stand van je tanden, maar liefst zo min mogelijk zichtbaar? Dan is de doorzichtige Invisalign-beugel wellicht iets voor jou. Hiermee werk je naar een mooie glimlach toe, met behulp van ultradunne, doorzichtige hoesjes ofwel aligners om de tanden. Deze vervangt u om de twee weken door nieuwe. Telkens als je een nieuwe aligner over de tanden klikt, zal je gebit geleidelijk – stapje per stapje, week na week – verschuiven naar de gewenste positie.

Linguale beugel

De brackets kunnen tegenwoordig ook aan de binnenzijde van de tanden (gebit) worden bevestigd. Dit noemt men ook wel linguale orthodontie. Tot nu toe is deze methode bij ons alleen toepasbaar voor kleine correcties. Een behandeling met een linguale beugel is kostbaarder dan een reguliere orthodontische behandeling. Dit komt door de hogere materiaalkosten.

Wat zijn de voordelen van linguale orthodontie?

De linguale brackets zijn niet zichtbaar voor mensen met wie u omgaat. Het ziet er gewoon fraaier uit. Zelfs wanneer de brackets van wit keramiek gemaakt zijn, zijn ze nog steeds zichtbaar omdat ze op de buitenkant van de tanden gekleefd zijn. Met de Invisalign gebeurt alles aan de niet-zichtbare zijde van uw tanden waardoor u maximale discretie krijgt.

Bij de conventionele behandelingen is het glazuur licht gedemineraliseerd door het verwijderen van de standaardbeugel op de plaatsen waar de brackets gekleefd waren. Doordat dit gebied niet meer in contact komt met het speeksel resulteert dit inderdaad in de demineralisatie van een witter gebied. De linguale orthodontie elimineert dit probleem omdat het linguale oppervlak van de tanden -de binnenkant dus- beter bestand is tegen demineralisatie en niet zichtbaar is.

De brackets zijn volledig gemaakt in een legering van goud, ze zijn op maat gemaakt en aangepast aan uw mond: ze bevatten belangrijke informatie over uw behandeling. Hun exacte positie in de mond, de precieze vorm en dikte zijn volledig onderzocht en numeriek bestudeerd en berekend om de meest effectieve en snelst mogelijke behandeling te garanderen.

Nadelen linguale beugel

Een belangrijk nadeel van de linguale beugel is dat hij moeilijk aan te brengen is. En omdat de brackets aan de tanden bevestigd worden, is het daarnaast ook lastig om het gebit aan de binnenkant goed schoon te houden. Een ander nadeel is dat je tong voortdurend met het scherpe metaal in aanraking komt en zelfs beschadigd kan raken. Een veel voorkomend verschijnsel daardoor, is dat patiënten met een linguale beugel afvallen, omdat ze minder goed kunnen eten. Tenslotte is -zoals we al zeiden- de linguale beugel duurder dan een reguliere beugel.