Behandeling

Eerste consult

Meestal is het de tandarts die als eerste ziet dat je tanden niet helemaal goed staan. Het kan ook zijn dat je zelf niet tevreden bent over de stand van je tanden. Je kunt dan een afspraak maken bij onze praktijk . Bij de eerste afspraak kijkt de orthodontist of je een beugel nodig hebt. Deze zal dan alleen even in de mond kijken en vooral letten op de stand van de tanden en de kiezen en de verdere ontwikkeling van je tanden, kiezen en kaken. Daarbij wordt er ook gelet op het profiel van je gezicht. Daarna zal een inschatting gemaakt worden hoe en wanneer je het beste behandeld kunt worden. Het kan zijn dat je nog even moet wachten en dat het nog niet het goede moment is om te starten met de behandeling. Dit heeft meestal te maken met de wisseling van het gebit. Als dat zo is, krijg je van ons na verloop van tijd een afspraak thuis gestuurd om dit opnieuw te beoordelen, of je kunt ook te zijner tijd zelf een nieuwe afspraak maken. Er is ook een aantal voorwaarden voor een goed verloop van een eventuele behandeling. Zo is het heel belangrijk dat de mondhygiëne heel goed is. De motivatie om een behandeling te ondergaan is ook van wezenlijk belang voor het slagen van een behandeling.

Als het wel zover is dat je behandeld kunt worden, moeten er eerst gegevens verzameld worden om een goed behandelplan te maken, helemaal afgestemd op jouw gebit. Het verzamelen van deze gegevens noemen we nader onderzoek. Je kunt hier een afspraak voor maken of meteen laten uitvoeren.

Nader onderzoek of tweede afspraak

Bij het nader onderzoek worden 2 röntgenfoto’s gemaakt: een overzichtsfoto van de hele kaak en een orthopantomogram (OPG of OPT genoemd), en een röntgen schedel profiel foto (RSP). Verder worden er mondfoto’s en gezichtsfoto’s gemaakt met een fototoestel , en vullen we een gezondheidsvragenlijst (anamnese) in. Daarnaast worden er afdrukken van de boven- en onderkaak gemaakt of een 3-D scan. Eventueel maken we nog een wasbeetje om goed te kunnen bepalen hoe je met je kiezen op elkaar bijt. We zijn nu klaar met het verzamelen van de gegevens. Deze informatie is belangrijk omdat dan nauwkeuriger kan worden bekeken hoe het gebit en kaken zijn opgebouwd. Dit is van belang om te zien wat er moet gebeuren als we tot behandeling zouden overgaan. We kunnen dan uit al deze totale informatie een diagnose stellen. En dan kan de orthodontist een behandelplan maken. Dit behandelplan wordt vervolgens met je besproken bij de volgende afspraak.

Behandelplan: bespreking of derde afspraak

Bij het bespreken van het behandelplan wordt uitgelegd (aan de hand van de gemaakte foto’s en gebitsmodellen) wat er dient te gebeuren en welke beugel hierbij het beste past. Ook spreken we dan over de vermoedelijke tijdsduur van de behandeling en waarop gelet moet worden tijdens de behandeling met de beugel. Je kunt dan beslissen of je akkoord gaat met het behandelplan. Uiteindelijk bepaal je samen met de orthodontist het traject wat je af moet leggen om een zo mooi mogelijk resultaat te krijgen. Verder wordt met de orthodontist die het behandelplan bespreekt de tarievenlijst doorgenomen. Nadat je akkoord gaat met het behandelplan, kun je een afspraak maken om de beugel te plaatsen. Als je vragen hebt bij het plaatsen van de beugel kun je die natuurlijk altijd stellen.

Met de kostenbegroting kan je bij je verzekeringsmaatschappij navraag doen of je voor vergoeding in aanmerking komt.

Ook als de beugel geplaatst is en je hebt vragen bij de controle-afspraken, kan je deze gerust stellen. Er hoeft niets onduidelijk te zijn, wij zijn er om uitleg te geven.

Behandeling

Na deze stappen kan de behandeling starten. De meeste beugels worden eens in de vier tot zes weken gecontroleerd. Vaak plaatsen we na afloop van de behandeling een draadje (spalk-retenstie draad) achter de tanden of we maken een nachtbeugel om er zeker te zijn dat ze niet gaan verschuiven. Zo heb je een leven lang plezier van een mooi gebit en een stralende lach!

Medische gegevens

Voor ieders veiligheid verzoeken we je om ons steeds te informeren over medische bijzonderheden zoals medicijngebruik, zwangerschap, ziekte of een eventuele infectie.